#iluziarațăiepure

Share this...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Tumblr

   Figura de mai sus se numește iluzia iepure-rață sau iluzia lui Jastrow, care este o imagine ambiguă și poate fi privită ca un cap de iepure sau ca un cap de rață, dar nu simultan. Nu sunt în măsură să comentez filosofic despre această iluzie, dar m-am inspirat din ea, pentru a scrie despre un subiect actual, pe care vreau să-l abordez împreună cu voi. 

  Ceea ce m-a atras la această figură este faptul că fiecare dintre noi, când va privi figura pentru prima dată, va vedea ori iepurele, ori rața, iar abia când se va uita pentru a doua oară, va vedea celălalt animal. Dacă e să propunem un experiment și să luăm două persoane care să privească imaginea pentru prima oară, o singură dată, poate ele vor vedea lucruri diferite. Deci, dacă perspectivele sunt diferite, care este cea corectă? Aici voiam să ajung și să evidențiez faptul că ambele sunt corecte.

   Noi, oamenii, avem perspective diferite în legătură cu aproape orice. Aici am eu o problemă: de ce atunci când găsim pe cineva care e de acord cu noi, ne bucurăm și admirăm acea persoană și de ce atunci când găsim o persoană cu o concepție diferită, ne grăbim să o judecăm, considerând că ceea ce spune e greșit? De ce nu suntem deschiși și nu putem accepta că avem de învățat din orice și de la oricine? Nu înseamnă că ceva diferit de noi și de concepțiile noastre e greșit, ci înseamnă doar că e diferit. Trebuie să învățăm să acceptăm diferențele dintre noi, căci fără ele, nu am mai ieși în evidență cu nimic, deci, până la urmă, este o binecuvântare că suntem diferiți. 

  Orice adevăr imun la critică, cu care e de acord toată lumea, nu este decât o iluzie, o intoleranță socială. ( J. St. Mill) 

Leave a Comment